White Rock Filter Building

Dallas, Texas

Architexas provided master planning services historic preservation and adaptive-use services to design a rowing center for White Rock Lake. The center was designed to be in one of two abandoned fi lter basins of a former water treatment plant, recycled via excavation of fill, and has a roof addition. It uniquely creates a boat storage structure that is in an ideal size for White Rock Lake, and is served by two future docks.

The project also restored the filter and chemical building and filter tanks into an assembly room for meetings and receptions that can spill onto the terraces and grounds below, overlooking the lake. The engineered 6,300 square foot structure built in 1921, in the Neo-Classical style, is a concrete structure with load bearing masonry walls, atop 10,000 square feet of filters and gallery below grade. The non-profit project by White Rock Boathouse, Inc. paved fifty-five parking spaces atop the second, filled basin, adjacent and below grade. The 135-hull boathouse serves the expanding Dallas area rowing organizations and individual recreational, high school and collegiate levels, providing additional support rooms such as training, shop and administrative space, as well as becoming a significant competition venue.

Read MoreClose